våra mentorer

Våra mentorer är speciellt utvalda med lång erfarenhet från FMCG och större ledarroller. De drivs av ett starkt engagemang för FMCG, att utveckla andra och dela med sig av sina erfarenheter. Nya mentorer presenteras löpande.

Anna Törnebrant - Sales and Marketing Director på Royal Canin Nordics

ANNA TÖRNEBRANT - SALES AND MARKETING DIRECTOR PÅ ROYAL CANIN NORDICS ANNA TÖRNEBRANT - SALES AND MARKETING DIRECTOR PÅ ROYAL CANIN NORDICS

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Jag har drivs av att uppnå resultat, är väldigt nyfiken och motiveras av att lära mig mer om människor, trender, samhälle och teknik. Ja, jag skulle nog säga att jag kan inspireras av i princip allting som innebär nya insikter och möjligheter. Jag är övertygad om att passionerad nyfikenhet smittar; och min ambition är att engagera och inspirera andra till att vilja utvecklas och prova nya metoder och vägar.

Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär? 
Mentorskap är i mina ögon oumbärligt när det gäller att utveckla sig själv och hitta sin personliga karriär. Sen kan mentorskap se ut på olika sätt, som adept har jag haft olika mentorer, vissa längre och andra kortare perioder. Alla har bidragit på olika sätt och jag har många att tacka för de utvecklingssteg jag tagit i min karriär. Omvänt så har det varit väldigt berikande att vara mentor själv, att lära känna en annan person och förstå deras tankar gör att man själv också utvecklas som mentor och får nya perspektiv.

Arletka Skurczynska - sales director på unilever

ARLETKA SKURCZYNSKA - SALES DIRECTOR PÅ UNILEVER ARLETKA SKURCZYNSKA - SALES DIRECTOR PÅ UNILEVER

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Jag har en lång idrottskarriär bakom mig som verkligen format mitt inre driv att nå resultat med en stark laganda, uthållighet och positivt jävlar anamma som grund!
Jag har en passion för att maximera individers och teams fulla potential- som i sin tur skapar fart, glädje och framgång i affären.  Det finns ingen bättre känsla än att se andra komma till sin rätt och lyckas.
Jag drivs även av möjligheter - möjligheten att kunna påverka en riktning, at ha stor frihet och mandat i beslutsfattandet, att testa nytt, att förändra och utveckla mot mer hållbara och hälsosamma alternativ. Något jag upplever att jag verkligen får på mitt nuvarande företag vilket är mycket inspirerande.

Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär? 
En mentor för mig är en viktig sparringpartner- sådana kan man inte få för många av. Det bygger på ett högt förtroende och en brutal ärlighet som är guld värt i syfte att lufta och testa sina tankar, få in nya perspektiv och utmanas/sporras till det lilla extra. Ingenting är omöjligt det finns bara olika sätt.
 

britt olsson-stein - VD och grundare av WinkelmannStein AB

BRITT OLSSON-STEIN - VD OCH GRUNDARE AV WINKELMANNSTEIN AB BRITT OLSSON-STEIN - VD OCH GRUNDARE AV WINKELMANNSTEIN AB
Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Det som starkt motiverat mig är alla spännande kundrelationer och att lyckas med bra affärer.
Har också alltid haft en stark vilja och drivkraft att vara med och påverka det jag gör och arbetar med. Det som drivit mig framåt är att jag är nyfiken och har en ”-hur svårt kan det vara? - alltså "Jag kan-attityd", tydligt i början av min karriär i en mycket mansdominerad omgivning.
 
Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?

Min erfarenhet från föregående mentorsprogram är att det ger ett stort kunskapsutbyte för båda parter och att det gav inspiration och engagemang genom att dela varandras erfarenheter. Mod att göra förändringar och möjlighet att testa idéer är exempel vad mentorskapet kan bidra med.  Ser fram emot att delta i Ladies of FMCG mentorprogram igen då jag är övertygad om att mentorskap ger fler kvinnor på nyckelpositioner.

Camilla Holmberg - Sales Director Sweden på Nielsen

CAMILLA HOLMBERG - SALES DIRECTOR SWEDEN PÅ NIELSEN CAMILLA HOLMBERG - SALES DIRECTOR SWEDEN PÅ NIELSEN

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Att hela tiden se utveckling är viktigt! Att få vara med och påverka att företaget går i rätt riktning, att se medarbetare växa och tillsammans med dem hitta nya vägar framåt.Det som driver / motiverar mig i karriären är tveklöst viljan att göra impact. Att bidra positivt till företagets affär. För att nå det målet har kundgränssnittet varit min arena, där jag har laserskarpt fokus på  kundens affär, kundens "pains" och kundnyttan. Relationsbyggande, inte bara med kunder, utan också med kollegor och stakeholders är en viktig byggsten, och sedan jag fick möjligheten att driva egna team för 13 år sedan är att bygga säljkultur och vinnande team också en av mina byggstenar för att göra impact.

 Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?
Ett mentorskap är ett utmärkt tillfälle för både mentor och adept att utbyta erfarenheter och lära av varandra. Ett sätt att utvecklas genom att diskutera och reflektera över aktuella frågor, stora som små.Mentorskap kan bidra med andra perspektiv, någon att resonera med, någon vars misstag man kan dra nytta av utan att själv göra dem. Jag ser också mentorskap som en möjlighet att  öppet resonera kring vad man eventuellt  behöver träna mer på, i en säker miljö och lyfta blicken så man ger sig själv möjlighet att växa genom att våga utmana sig själv.

Catrin Folkesson - Affärsområdesdirektör Online på Coop Sverige

CATRIN FOLKESSON - AFFÄRSOMRÅDESDIREKTÖR ONLINE PÅ COOP SVERIGE CATRIN FOLKESSON - AFFÄRSOMRÅDESDIREKTÖR ONLINE PÅ COOP SVERIGE

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Jag har alltid drivits av passion, energi och nyfikenhet. Att få vara med att påverka, bidra och få affärer och människor att växa. Jag trivs i miljöer där saker utvecklas, förändras och man tänker nytt och framåt. Jag är nog ganska positivt lagd, relativt orädd, snabb i tanke och handling och har en stark tro på människors kraft. Jag tror att man kan få väldigt mycket gjort bara man vågar och jobbar som ett lag, litar på och stödjer varandra genom framgångar och motgångar - och inte glömmer att ha roligt på jobbet! Där ett misstag faktiskt kan vara en seger för man har lärt sig och tagit steg framåt.
 
Jag har jobbat med digitalisering i olika former i över 15 år. Det här är något som just nu inte bara förändrar utan transformerar vårt samhälle och våra liv. Det ändrar affärsmodeller och förutsättningar, utmanar traditionella produkter och erbjudanden och kräver nya sätt att arbeta. Att man vågar jobba i osäkerhet då saker och ting händer så snabbt och ingen har alla svaren. Min erfarenhet säger att det gamla dängan ’culture eats strategy for breakfast’ stämmer. Du kan ha hur raffinerad strategi som helst men får du inte med dig människorna och skapar ett sätt att arbeta som kan leverera i det här nya sammanhanget så kommer det inte att funka. Jag brinner för att skapa kultur, arbetssätt och värderingar som ger förutsättningar för förändring och utveckling där vi kan växa båda företag och människor på ett hållbart och framgångsrikt sätt.

 Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?
Ett mentorskap kan vara så mycket och säkerligen betyda olika saker för olika personer. För mig handlar det om att få tid för reflektion och få ett bollplank som har andra erfarenheter och perspektiv. Att få ha en bubbla där men får ventilera, fundera, inspireras, få stöd och diskutera högt och lågt med någon som inte är i samma vardag, någon som kan ge nya och andra perspektiv och som är neutral. En trygg plats att få utvecklas, utmanas och motiveras. 
 
När jag har bytt jobb så har jag även bytt bransch, kultur och företagsform. Jag har tagit med mig mina kunskaper, erfarenheter och mitt sätt att angripa en uppgift till ett nytt sammanhang. Det har varit roligt och utmanande och jag har lärt mig massor. Kan jag dela med mig av det till någon som har nytta av det så blir ingen gladare än jag. Och jag ser fram emot att lära mig ännu mer av den jag får förmånen att träffa och genom att vara en del av det här programmet! 
 

CECILIA VON PERGLAS - Business Unit Director Grocery på Cloetta

CECILIA VON PERGLAS - BUSINESS UNIT DIRECTOR GROCERY PÅ CLOETTA CECILIA VON PERGLAS - BUSINESS UNIT DIRECTOR GROCERY PÅ CLOETTA

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Jag drivs starkt av att nå uppsatta mål tillsammans med teamet. Tillsammans har vi en otrolig kraft om vi arbetar mot samma mål. Därför har det varit viktigt för mig att vara lyhörd, bygga team och nyfiket ifrågasätta för att konstant utvecklas och nå framgång.

 Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?
Ett mentorskap kan vara högst utvecklande då det är en verkligt upplevelsebaserad inlärning. Mentorskapet ger möjlighet att reflektera, stanna upp och fundera på varför saker och ting har gått på ett visst sätt men det ger också en möjlighet att bredda perspektivet och se nya möjligheter. Oftast har man svaret inom sig men kanske inte har haft tid eller möjlighet att sätta ord på det själv.  

eva pettersson - VD på Axfood Snabbgross

EVA PETTERSSON - VD PÅ AXFOOD SNABBGROSS EVA PETTERSSON - VD PÅ AXFOOD SNABBGROSS

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Att hela tiden se utveckling är viktigt! Att få vara med och påverka att företaget går i rätt riktning, att se medarbetare växa och tillsammans med dem hitta nya vägar framåt.

 Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?
Ett mentorskap är ett utmärkt tillfälle för både mentor och adept att utbyta erfarenheter och lära av varandra. Ett sätt att utvecklas genom att diskutera och reflektera över aktuella frågor, stora som små.

FRIDA MÅSHAMMAR NORDELL – SALES AND MARKETING MANAGER PÅ LANTMÄNNEN KRAFT

FRIDA MÅSHAMMAR NORDELL – SALES AND MARKETING MANAGER PÅ LANTMÄNNEN KRAFT FRIDA MÅSHAMMAR NORDELL – SALES AND MARKETING MANAGER PÅ LANTMÄNNEN KRAFT
Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Utmaningar och utveckling är starka drivkrafter för mig. När jag erbjuds en rejäl utmaning har jag väldigt svårt att säga nej. Livet blir ju så mycket mer spännande om man tackar JA. Nyfikenhet och arbetsglädje går före prestige. Att se mitt team utvecklas, ta ansvar och prestera är oerhört motiverande.
 
Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?

Min breda och långa erfarenhet av FMCG företag inom olika branscher gör mig till ett bra bollplank. Jag hoppas kunna bidra till att någon i början av sin karriär vågar ta för sig mer. Jag har själv tagit hjälp av mentorer tidigare och vet vikten av att få vända ut och in på sin arbetssituation och sina utmaningar med någon utomstående med erfarenhet. Det kommer dessutom ge mig väldigt mycket.

HANNA SJÖSTRÖM - VD på GPX Medical AB

HANNA SJÖSTRÖM - VD PÅ GPX MEDICAL AB HANNA SJÖSTRÖM - VD PÅ GPX MEDICAL AB
Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Jag har alltid haft en stark inre drivkraft som kommer av en nyfikenhet och glädje i att lära mig mer om det jag arbetar med, människorna jag omger mig med och omvärlden i stort. Jag är prestationsinriktad och gillar att nå mål tillsammans med andra för att sedan kunna gå vidare och sätta nya. Genom min karriär på bland annat  L’Oréal och The Coca-Cola Company har jag fått möjligheten att arbeta med fantastiskt duktiga personer som fått mig till att ta stora steg framåt inom såväl prestation som ledarskap. Mitt driv att lära mig mer har tagit mig till en ny kunskapsintensiv bransch och jag är idag vd för ett medicintekniskt bolag inom neonatologi.

 Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?
Jag har alltid sökt och uppskattat input från andra ledare såväl i som utanför FMCG. Ledarrollen kan ibland kännas ensam och det är värdefullt att ha någon att ringa både när det blåser och när det står alltför stilla. Det internationella nätverk jag skapat genom åren ger mig ovärderliga bollplank och dörröppnare, och jag uppmuntrar till att bygga nätverk med fler mentorer, såväl formella som informella.

HELENe KrAFT - Kommersiell Planeringschef på Coop Sverige

HELENE KRAFT - KOMMERSIELL PLANERINGSCHEF PÅ COOP SVERIGE HELENE KRAFT - KOMMERSIELL PLANERINGSCHEF PÅ COOP SVERIGE
Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Jag har alltid gillat att göra nya saker, vilket är en klyscha och samtidigt lite underligt eftersom jag bara har varit hos tre arbetsgivare under min karriär. Det viktiga för mig har varit att det har öppnats nya möjligheter som jag har tagit vara på eller att jag själv har haft möjlighet att skapa nya utmaningar. För mig har det också alltid varit viktigt att arbeta i en miljö, tillsammans med kollegor, kunder och nätverk, som vill och vågar utmana rådande praxis och hela tiden vill utveckla och göra saker lite bättre. 

 Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?
Jag har alltid haft ett stort behov av att kunna bolla och diskutera de utmaningar i stort och smått som jag ställs inför i min roll. Jag är övertygad om att framgång bygger på förmågan att ta in olika perspektiv därmed vidga sina vyer för att hitta lösningar. Där tror jag att mentorskap ger en möjlighet att ytterligare förstärka och öppna upp för nya dimensioner. 

Jennifer Friman -  VD på Movement Group

JENNIFER FRIMAN -  VD PÅ MOVEMENT GROUP JENNIFER FRIMAN -  VD PÅ MOVEMENT GROUP

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Jag motiveras av energin i möten med såväl medarbetare som samarbetspartners och kunder samt möjligheten att påverka ett resultat. Det har under åren blivit tydligt för mig att jag drivs av att prestera – känna att jag gör ett bra jobb och vara nära där affären sker. Jag har suttit i en rad ledande roller inom både marknadsföring, affärsutveckling och försäljning – för mig är det olika delar av samma mynt – vår affär. Helheten inspirerar mig. Jag får också energi av att utveckla organisationer och medarbetare. Att se medarbetare utvecklas är bland det bästa jag vet. Varje medarbetare skall veta hur de är med och påverkar det totala resultatet och känna mandat att vara fullt ut ansvarig för sin del. Tydligt och delegerat ansvar – med support och coachning - ger enligt mig starka team. Jag tror på att se sitt team som ett ”lag” och har många tankar med mig från idrotten i mitt ledarskap.

 Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?
Mentorskap är verkligen kraftfullt. Inte minst för att det leder till att du tar dig tid för egen reflektion. I ett väl fungerande mentorskap ställer mentorn relevanta och lite ”jobbiga” frågor, som får dig som individ att reflektera och växa. Jag tror att de flesta individer har svaren inom sig – om de bara vägleds att hitta dem. Mentorskap är en accelerator av viktiga beslut – kring konkreta affärsmässiga utmaningar och möjligheter men också individens egen utveckling. Dessutom utvecklas mentorn på köpet i dessa diskussioner – vi lär av varandra!

Johanna Linnros - Senior Vice President Marketing på Atria

JOHANNA LINNROS - SENIOR VICE PRESIDENT MARKETING PÅ ATRIA JOHANNA LINNROS - SENIOR VICE PRESIDENT MARKETING PÅ ATRIA

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Jag har alltid drivits av att leverera ett bra resultat i allt jag gör, och hade redan under studietiden utvecklat ett stort intresse och nyfikenhet kring att försöka förstå hur helheten i en affär fungerar och hur individen , gruppen och olika perspektiv, strategier och planer påverkar resultatet. Det ledde till att jag sökte mig till breda utbildningsspår, där jag parallellt med mina ekonomistudier läste bla psykologi och pedagogik och även valde att arbeta som ekonomikonsult och därigenom fick chansen att se många olika branscher och arbetsplatser redan under studietiden.
 
När det sedan var dags att kliva ut i arbetslivet ”på riktigt” sökte jag fortsatt efter breda roller där jag fick chansen att arbeta cross-funktionellt med många olika avdelningar och funktioner. Jag var redan från start säker på att jag ville arbeta med produkter som jag kände till och kunde relatera till. Det ledde mig in på FMCG och här har jag nu fostrats och utvecklas inom olika bolag och roller inom sälj och marknad under 15 års tid. 
 
Nyfikenheten för helheten och att förstå människorna bakom affären och deras motiv har alltså varit drivkraften från start, och nuförtiden även att ha privilegiet att vara med att leda organisationen mot hållbar, hälsosam kommersiellt framgång.
 
Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?

Jag tror att möjligheten att få en utomståendes perspektiv och sparring såväl kring sitt professionella arbete som kring  frågor som work life balance är en ovärderligt möjlighet för såväl adept som mentor!

Jannica Nordström - erfarenhet från två VD-roller i dotterbolag, Convini Kaffe och Vensafe

JANNICA NORDSTRÖM - ERFARENHET FRÅN TVÅ VD-ROLLER I DOTTERBOLAG, CONVINI KAFFE OCH VENSAFE JANNICA NORDSTRÖM - ERFARENHET FRÅN TVÅ VD-ROLLER I DOTTERBOLAG, CONVINI KAFFE OCH VENSAFE
Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Något som driver mig är att vara utanför bekvämlighetszoner. Kommer troligt av att jag som liten tjej var blyg och när jag började utmana mig insåg att det sitter bara i huvudet, så den insikten blev min starkaste drivkraft.
Motiveras av bra ägare, där vi sår frön tillsammans i organisationen, vågar testa och litar på genomförandet hos varje individ.
En drivkraft har också alltid funnits i kombinationen av FMCG genom tekniska automater. Blir där tydligt att hela service-engagemanget handlar om att skapa kundnöjdhet, dvs alla påverkar och företaget är inte starkare än sin svagaste länk. I det drivs jag att jobba med förbättringar i varje moment.
 
Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?
Mentorskap innebär en möjlighet att testa sina tankar, idéer och frågeställningar på en trygg arena med en annan person som kan bidra till nya insikter och perspektiv. För mig innebär ett lyckat mentorskap en ömsesidig relation som öppnar upp för diskussion, reflektion och personlig utveckling för såväl adept som mentor. En chans att växa!Målet är att personen ska känna sig starkare i sin roll och våga mer tack vare sin egen radar.
I mötet med mentorn viktigt att våga vara öppen med sina personliga eventuella hinder och motstånd, dvs sin egen sårbarhet, för att utvecklas.

Jenny Pränting Rådeström - Category & Procurement Director på Menigo Foodservice AB

JENNY PRÄNTING RÅDESTRÖM - CATEGORY & PROCUREMENT DIRECTOR PÅ MENIGO FOODSERVICE AB JENNY PRÄNTING RÅDESTRÖM - CATEGORY & PROCUREMENT DIRECTOR PÅ MENIGO FOODSERVICE AB

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Mitt mål har alltid varit att ha ett jobb som stimulerar mig genom att utmana, utveckla och lära nytt. Det i sin tur har lett till att jag fått nya utmaningar och fått förmånen att utvecklas på alla de företag jag arbetat på. Min motivation får jag från människorna runt omkring mig och att genom och tillsammans nå uppsatta mål. Det har alltid varit en viktig komponent att få vara en del av ett team som stöttar, utmanar och skrattar tillsammans i med och motgång. I mångt och mycket är det människorna jag minns från de jobb jag haft. Samtidigt har det alltid varit viktigt för mig att få vara med och påverka och driva förändring.

Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär? 
Som ny i en roll eller som chef generellt är det alltid bra att kunna öppet lyfta svåra som enkla frågor för att få ett annat perspektiv. Det kan ibland vara enklare att göra med någon som inte är mitt inne i alla operativa frågor som alltid finns att ta tag och i därför kan hjälpa till att lyfta blicken. Vardagen rullar snabbt på och det är annars lätt att fastna i ett spår trots att man har bestämt sig för att driva förändring. Jag hoppas på möten där vi båda möter och utmanar varandra att växa och få större insikt i hur vi påverkar andra och  växer själva.

Johanna Nilsson, Interim CCO Chief Category Officer / Assortment and Purchasing Director på Mathem

JOHANNA NILSSON, INTERIM CCO CHIEF CATEGORY OFFICER / ASSORTMENT AND PURCHASING DIRECTOR PÅ MATHEM JOHANNA NILSSON, INTERIM CCO CHIEF CATEGORY OFFICER / ASSORTMENT AND PURCHASING DIRECTOR PÅ MATHEM

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Jag tror på en kombination av målmedvetenhet, självkännedom och tillfälligheter. Jag har alltid varit väldigt målmedveten, från det att jag läste min första kurs inom ekonomi och marknadsföring på Lunds Universitet till de uppdrag som jag arbetar med idag. Under resans gång har jag mer eller mindre hela tiden haft en tydlig bild framåt kring vad jag vill lära mig mer om, en ständig nyfikenhet i att bredda och fördjupa mina kunskaper och en vilja att våga prova nytt för att komplettera det jag redan kan och har lärt mig. Att redan tidigt i karriären ha fått möjlighet till personal- och budgetansvar har inspirerat mig och utvecklat mitt ledarskap, vilket i sig har varit en stark drivkraft till nya spännande uppdrag.
När målmedvetenhet, motivation och vilja finns, då dyker oftast också det där rätta tillfället upp som tar dig vidare i karriären.

 Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?
Att vara adept och mentor är en fantastisk möjlighet att utveckla sig själv, stärka sina kunskaper och utöka sitt nätverk. Jag har haft stor nytta av mina mentorer genom åren. Att bolla tankar, diskutera olika frågeställningar med mer erfarna personer utanför arbetsplatsen har bland annat hjälpt mig att se situationer på ett nytt sätt och hitta snabbare och bättre lösningar.
Själv har jag som mentor haft förmånen att stötta, peppa och vägleda många adepter på deras väg framåt, vilket också bidragit till ömsesidig personlig utveckling och många nya insikter.

Julia Kronlund - VD på sevan ab & ÅRETS SYFTESDRIVNA LEDARE 2018

JULIA KRONLUND - VD PÅ SEVAN AB & ÅRETS SYFTESDRIVNA LEDARE 2018 JULIA KRONLUND - VD PÅ SEVAN AB & ÅRETS SYFTESDRIVNA LEDARE 2018

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Jag kan ibland fundera över vad det är som gjort att jag ända sedan starten av min karriär har varit så inställd på att just ”göra karriär” och att hela tiden ta mig vidare. Och det finns ju självklart många anledningar till det. Men med lite reflektion kan jag ändå konstatera att jag har ett stort bekräftelsebehov som framförallt i början av min karriär blev mättat av att hela tiden prestera bra och skapa resultat. Det gav mig dels en inre känsla av att jag duger men också en belöning i form av yttre bekräftelse från andra. Med tiden så insåg jag däremot att det inte räcker att nära mitt bekräftelsebehov för att hålla mig inspirerad, energisk och  tillfredsställd med tillvaron. Och det är då jag började tänka mer på vad jag faktiskt tycker är kul. Och för mig är det viktigt att kunna påverka, att genomföra någon typ av förändring, till det bättre. Det kan vara en liten sak som att fixa en fruktkorg till mina medarbetare och en längre, trögare process som att förändra en kultur som sitter i väggarna. Men för mig är det viktigt att jag faktiskt åstadkommer någonting, och tydligt ser en förbättring. Jag tror det är därför jag har dragits till lite mindre bolag och bredare roller, för där har jag fått större spelrum och mer mandat.

 Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?
Som ny i en roll eller som chef generellt är det alltid bra att kunna öppet lyfta svåra som enkla frågor för att få ett annat perspektiv. Det kan ibland vara enklare att göra med någon som inte är mitt inne i alla operativa frågor som alltid finns att ta tag och i därför kan hjälpa till att lyfta blicken. Vardagen rullar snabbt på och det är annars lätt att fastna i ett spår trots att man har bestämt sig för att driva förändring. Jag hoppas på möten där vi båda möter och utmanar varandra att växa och få större insikt i hur vi påverkar andra och  växer själva.ag önskar verkligen att jag tidigare i min karriär hade haft möjligheten att få en mentor, eller i alla fall hade kommit i kontakt med ett givande nätverk av likasinnade. Jag kan konstatera att jag har varit den ”duktiga flickan” som suttit bakom mitt skrivbord och sett till att saker händer. Men det är så viktigt att ta sig bort från det där skrivbordet med jämna mellanrum och tillåta sig att bli stöttad, utmanad och coachad. Både gällande sin egen utveckling men också kring utmaningar som uppstår i vardagen på arbetet. Det finns så mycket värde av att få insikter och inspiration av en person som inte är ens chef, partner eller kollega. För mig handlar inte mentorskap om att en senior person ska ge en mer junior person guidning. Jag försöker skaffa mig mentorer för olika delar i arbetet och i livet, jag tänker som min egen styrelse eller ”advisory board”. Att genom andra lära känna mig själv bättre, få fler perspektiv på mina utmaningar och vidgade vyer kring karriärvägar det är den bästa investeringen jag kan ge mig själv och min framtida karriär.

Julia Lagerqvist Group CFO Scandi Standard

JULIA LAGERQVIST GROUP CFO SCANDI STANDARD JULIA LAGERQVIST GROUP CFO SCANDI STANDARD

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Jag är nyfiken, gillar att prova nya saker och lära känna nya människor, så hoppar gärna på en ny möjlighet. Sedan är jag ganska tävlingsinriktad och jag är inte bra på sport så drivs av att leverera och vinna på jobbet. Dessutom är det inte fel att få bestämma. 
 
Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär? 
Förhoppningsvis kan det ge nya perspektiv på både problem man har och vilka möjligheter man kan hitta i karriären. Man breddar sitt nätverk och får tillgång till nya kontakter och jag hoppas på att få lära känna en ny rolig person!

Julia Lindberg - CEO/General Manager på  La Lorraine Sweden AB

JULIA LINDBERG - CEO/GENERAL MANAGER PÅ  LA LORRAINE SWEDEN AB JULIA LINDBERG - CEO/GENERAL MANAGER PÅ  LA LORRAINE SWEDEN AB

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Min karriär har byggts på ett driv och en ambition att utmana mig själv i alla stunder men också att vara öppen för nya möjligheter. Dessutom har jag valt jobb och steg i min karriär efter organisationer och med chefer som jag känt delar mina grundläggande värderingar. Det är även viktigt för mig att jag får utrymmet att växa och att både lyckas och att misslyckas, båda lika viktiga eftersom det ena ger det andra. Jobb och karriär är en stor del av mitt liv, men samtidigt värdesätter jag en bra work/lifebalance, då måste jag välja med omsorg så att jag kan gå till jobbet och känna att det är roligt och stimulerande det jag gör – då kommer resultaten, glädjen och allt annat av sig själv.
 
Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär? 
Ett mentorskap kan hjälpa till att öppna ögonen och ge nya perspektiv och vägar som man själv inte såg/ser från början. Som mentor anser jag att det viktigaste jag kan göra är att vara ett bollplank, men även någon som kan ge råd och stöd, samt kunna utmana tankar runt karriär och hur man ska komma dit. Dessutom har de bästa mentorerna jag har haft hjälpt mig att bli modigare och lita mer till min egen förmåga vilket har tagit mig högre och längre än vad jag själv trodde var möjligt både i form av resultat, karriär och min egen individuella utveckling. Det är det jag brinner för som ledare, att få medarbetare gå från var de är till vad de vill vara, något som jag hoppas att jag kan bidra med även som mentor. 
 

karin brynell- vd på svensk dagligvaruhandel

KARIN BRYNELL- VD PÅ SVENSK DAGLIGVARUHANDEL KARIN BRYNELL- VD PÅ SVENSK DAGLIGVARUHANDEL

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
När jag funderar på de olika jobb jag har haft, märker jag att de roligaste varit när man har haft roliga och engagerade personer runt sig. Det är faktiskt viktigare än exakt vilket företag eller produkt man har arbetat med. Engagemang smittar! Sen för min personliga del har konsumentperspektivet varit det som lockat mest. Jag är helt enkelt nyfiken på hur människor tänker, inte minst kring mat. Och det har fått karriären att gå från att fundera på en ny smak på Festis till att nu försöka påverka livsmedelslagstiftning och förpackningsåtervinning. Olika sidor av samma sak!
 
Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär? 
Jag hade själv en mentor för 6-7 år sedan och jag upplevde att jag fick nya perspektiv som nog också fick mig att själv formulera vad jag ville i ett nästa steg. Även om man har vänner och kollegor att prata med, kändes det bra att kunna bolla tankarna med någon helt utifrån. Någon som var där bara för min skull och som verkligen hade uppdraget att försöka utmana mina tankar. Så ett sådant uppriktigt bollplank hoppas jag nu kunna bli till någon annan.

Karolina Hagberg Chinell- Inköpsdirektör Koncern / CPO Group

KAROLINA HAGBERG CHINELL- INKÖPSDIREKTÖR KONCERN / CPO GROUP KAROLINA HAGBERG CHINELL- INKÖPSDIREKTÖR KONCERN / CPO GROUP
Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
En starkt drivkraft genom min karriär har varit min nyfikenhet och vilja att förstå hur saker hänger ihop, min strävan efter att få vara med och påverka det som är viktigt genom att förstå hur vi kan göra saker bättre, mer effektivt och mer lönsamt samt viljan att göra skillnad för bolaget, medarbetare och kollegor jag haft runt omkring mig och inte minst för mig själv.
Min övertygelse är att det krävs hårt arbete för att nå framgång oavsett hur talangfull man är. Jag har därför alltid sökt mig till arbeten, bolag och människor som är intressanta och roliga och som väckte min lust och nyfikenhet. Skall jag jobba hårt vill jag göra det med människor och i en miljö som ger mig energi. Genom att se till att jag har jobbat med intressanta och spännande frågor och människor har jag haft möjlighet att bygga på och bredda mina erfarenheter, lära mig nya saker och stärka min ”verktygslåda”. Det har skapat frihet att agera och skapa resultat som har förberett mig för nästa utmaning i karriären.

 Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?
Mentorskap kan bidra till reflektion och att man ställer sig frågorna om sin egen utveckling som kanske inte är självklara att ställa på eller i det dagliga arbetet. I ett väl fungerande mentorskap kan man låta samtalsämnena flöda mellan personliga funderingar och utmaningar till generella och principiella frågeställningar i dagens näringsliv.
Personligen tror jag det är viktigt att personkemin finns där för att skapa förutsättningar för ett riktigt bra mentor/adeptskap. Personkemi skall dock inte förväxlas med liknande bakgrund, erfarenheter och hög igenkänningsfaktor. Det kan vara precis tvärtom.
 

Kristin Lagerström - Konsult Gap Minder

KRISTIN LAGERSTRÖM - KONSULT GAP MINDER KRISTIN LAGERSTRÖM - KONSULT GAP MINDER

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Jag har aldrig varit en av de som haft ett enda drömjobb. Snarare har jag varit lockad av massa olika saker och inte velat känna mig begränsad i vad jag kan göra. Därför har drivits av att utmana mig att testa nya saker och olika roller. Jag gillar att arbeta under frihet, drivs av hög påverkanskraft och motiveras av att göra någonting meningsfullt, som har positiv inverkan på människor och världen runt mig.

Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?
Jag tror att det ett mentorskap allra främst bidrar med är att ge nya eller olika perspektiv på saker. Det är givande att ha någon utomstående att bolla tankar med, när man kanske fastnat eller inte helt vet vad man vill eller hur man ska göra något. Det kan leda till nya idéer eller sätt att se på utmaningar eller möjligheter, vilket kan öppna upp nya steg eller skapa en tydlighet i karriären. Att ha någon utanför sin egen verksamhet att diskutera med tror jag är otroligt lärorikt och värdefullt - och det gäller både adept och mentor. 

Kristina Hammerö - Head of Milk på Arla Foods

KRISTINA HAMMERÖ - HEAD OF MILK PÅ ARLA FOODS KRISTINA HAMMERÖ - HEAD OF MILK PÅ ARLA FOODS

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Jag har alltid drivits av att kunna göra skillnad genom mitt arbete. Att inspirera fler personer till att leva ett hälsosamt liv genom marknadsföring, utveckling och försäljning av varumärken och produkter som både är goda, naturligt näringsrika och viktiga för att vi ska ha en hälsosam planet i framtiden. Samt att genom ett kreativt ledarskap kunna skapa en dynamisk och kreativ miljö och kultur – nyckeln till ta affären till nästa nivå eller lyckas med en turn-around av verksamheten.

Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?
Mentorprogrammet är en unik möjlighet för både mentor och adept att bli inspirerad och utmanad, att få kunskapsutbyte och öka sitt nätverk. Som adept så får man möjlighet att diskutera och bolla sina frågeställningar – allt från karriär- och affärsfrågor till familjepusslet – och få stöd, guidning och tips på vägen, i syfte att skapa den absolut bästa utvecklingen framåt.

Linda EkenDahl- Co Founder Prosperity, Organisationsutvecklare & Professionell mentor och coach

LINDA EKENDAHL- CO FOUNDER PROSPERITY, ORGANISATIONSUTVECKLARE & PROFESSIONELL MENTOR OCH COACH LINDA EKENDAHL- CO FOUNDER PROSPERITY, ORGANISATIONSUTVECKLARE & PROFESSIONELL MENTOR OCH COACH

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Jag har alltid drivits av en mängd olika pusselbitar – utveckling är en stor del av detta men jag drivs också av att vara en del av ett samhällsbygge – jag vill bidra till att göra världen till en bättre plats. Jag har en pervers dragning till att göra saker som är svåra trots att jag vet att det kommer att vara ”over my head” ibland. En annan viktig drivfaktor för mig har också varit något som jag hoppas att fler tjejer och kvinnor kan stå för – jag vill också få makt att påverka, sitta i ledande position samt få betalt för detta.Min främsta drivkraft är mitt engagemang och intresse för människor och deras utveckling. Tillit och tilltro till människan och se potentialen. Min egen drivkraft har också givit mig möjligheter. Möjligheter att prova nya områden, roller och branscher. Att bidra till att skapa hållbara förändringar, där kraften i människan tas tillvara. Vidare brinner jag för företagskultur. Företagskultur byggs av människor. Strukturen bygger företaget. Framtagna värdeord ska levas. Levas från den enskilda individen hela vägen ut i affären. Jag drivs av företag som väljer att tro på helheten.  Att koppla ihop organisationen med affären. Att ligga nära hela vägen. Där är jag mitt bästa jag.

Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?
Jag kan vara ett neutralt bollplank gällande svåra situationer. Jag kan dela med mig av mina misstag och vad jag lärt mig längs vägen och förhoppningsvis underlätta för någon annan.Ett mentorskap är för mig att både ge och ta. Jag ser mentorskap som en fantastisk möjlighet att reflektera över vägval, omgivning och eget förhållningssätt. Som mentor vill jag skapa möjligheter för adepten att våga se och prova nytt samt växa. Att både från mentor och adept, dela med sig av erfarenheter och få nya perspektiv. Detta tillsammans ger ett ägarskap av sin egen resa/sin karriär. Att utmana och bli utmanad. Vi är många generationer som är på samma arbetsmarknad. Jag ser det som en fantastisk möjlighet. Från Baby boomers till generation Y, som också kallas generation "why". Generation Y, som gör sitt inträde på arbetsmarknaden tydligare än någon annan generation tidigare. En generation som söker feedback på ett helt annat sätt. Söker balans i livet (work life balance) "på riktigt". Här ser jag en helt ny dimension av hur en karriär får möjlighet att byggas. Otroligt spännande!  

Maria Rosendahl -  Category and Business Manager på Bergendahls Food

MARIA ROSENDAHL -  CATEGORY AND BUSINESS MANAGER PÅ BERGENDAHLS FOOD MARIA ROSENDAHL -  CATEGORY AND BUSINESS MANAGER PÅ BERGENDAHLS FOOD

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Jag är en doer och har alltid motiverats av att göra saker bättre och att få vara med och påverka, stort som smått. Det i kombination med ett starkt målfokus med en stor portion glädje och nyfikenhet på vägen och ett intresse för människor och ett brinnande engagemang för branschen jag arbetar i har tagit mig framåt!

Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?
Att omge sig av människor som tror på dig, coachar dig i att marknadsföra dig själv, för vad du står för och vill framåt är otroligt betydelsefullt.
Jag har alltid tyckt om att bolla utmaningar jag stått inför i min roll och jag vet hur mycket som kan åstadkommas i ett bra mentorskap. Jag ser framemot att bidra med mina erfarenheter i Ladies of FMCG.
  

MARIE HOLMQVIST - Head of E-commerce Dark Store PÅ ICA Sverige

MARIE HOLMQVIST - HEAD OF E-COMMERCE DARK STORE PÅ ICA SVERIGE MARIE HOLMQVIST - HEAD OF E-COMMERCE DARK STORE PÅ ICA SVERIGE

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Jag har alltid drivits av en mängd olika pusselbitar – utveckling är en stor del av detta men jag drivs också av att vara en del av ett samhällsbygge – jag vill bidra till att göra världen till en bättre plats. Jag har en pervers dragning till att göra saker som är svåra trots att jag vet att det kommer att vara ”over my head” ibland. En annan viktig drivfaktor för mig har också varit något som jag hoppas att fler tjejer och kvinnor kan stå för – jag vill också få makt att påverka, sitta i ledande position samt få betalt för detta.

Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?
Jag kan vara ett neutralt bollplank gällande svåra situationer. Jag kan dela med mig av mina misstag och vad jag lärt mig längs vägen och förhoppningsvis underlätta för någon annan.
  

Mia Falk - HR Manager på Orkla Foods

MIA FALK - HR MANAGER PÅ ORKLA FOODS MIA FALK - HR MANAGER PÅ ORKLA FOODS

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Utveckling och förflyttning av verksamhet, organisation och individ kopplat till affären och resultat är starka drivkrafter för mig. Det är också viktigt att ha engagerade och roliga personer runt sig! Det ger positiva ringar på vattnet och resultatet!
Att hela tiden se utveckling är viktigt! Att få vara med och påverka att företaget går i rätt riktning, att se medarbetare växa och hitta nya vägar framåt. Det som driver och motiverar mig i karriären är absolut viljan att kunna påverka. Att bidra positivt till företagets affär. För att nå det målet har det tvärfunktionella arbetssättet utifrån ett helhetsperspektiv varit min arena.

Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?
Ett mentorskap är ett jättebra tillfälle för både mentor och adept att utbyta erfarenheter och lärande. Ett sätt att utvecklas genom att diskutera och reflektera över stora som små frågor. Mentorskap kan även bidra med andra vinklar, någon att resonera med, någon vars misstag man kan dra nytta av utan att själv gå i ”fällan”.
En möjlighet att  öppet resonera kring vad man eventuellt behöver träna mer på, i en trygg, säker miljö. Att våga lyfta blicken så man ger sig själv möjlighet att växa genom att våga utmana sig själv. Ett sådant bollplank hoppas jag nu kunna bli till någon annan. 

Petra ANDERSSON- Marketing Director på Pågen

PETRA ANDERSSON- MARKETING DIRECTOR PÅ PÅGEN PETRA ANDERSSON- MARKETING DIRECTOR PÅ PÅGEN

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Jag har alltid drivits av att göra en skillnad. Att arbeta hårt för det jag tror på, övervinna svåra utmaningar och arbeta med det som ger mening. Det finns en sådan fantastisk kraft i ett team som arbetar mot ett gemensamt mål, som vill och strävar åt samma håll. I slutändan handlar det alltid om människor, möten och om resan. Att kunna påverka och att hela tiden utvecklas är viktiga drivkrafter som motiverar mig.

Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?
Jag tror på att med rätt inställning, vilja och driv kan man komma hur långt som helst. Jag har själv haft ett stort stöd av chefer och andra viktiga personer under hela min karriär, som gett mig möjligheten att utvecklas som person inom yrken och över gränser. Jag tror jag kan bidra med perspektiv från flera olika företag samt flera olika sälj, marknad, kommunikation och kategoriorganisationer/team. Ett mentorskap ger möjlighet till objektiva samtal, sparring och inspiration för båda parter där ärlighet och mod att lära av varandra är viktiga faktorer. 

Petra månsson - Head of Nordic Business Area Organic Food & Beauty på Midsona

PETRA MÅNSSON - HEAD OF NORDIC BUSINESS AREA ORGANIC FOOD & BEAUTY PÅ MIDSONA PETRA MÅNSSON - HEAD OF NORDIC BUSINESS AREA ORGANIC FOOD & BEAUTY PÅ MIDSONA

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Jag drivs av att utveckla affären och att inspirera och utveckla människor, detta hänger ju ihop. Med rätt person på rätt plats som får förutsättningar att utvecklas och får känna sig delaktig i vision och mål, kommer resultatet naturligt. Jag motiveras av att bygga starka team som tar ansvar, utvecklas och når uppsatta mål. För mig känns det meningsfullt att arbeta med varumärken som inspirerar till hälsa och hållbarhet.

Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?
Mentorskap är ett ömsesidigt förtroende och värdefullt verktyg för att få ett annat perspektiv, utmanas i tänkandet och se nya möjligheter. Det ger individen egna nycklar och skapar kraft i utvecklingen. En bonus är att en mentorskapsrelation kan ge värdefulla erfarenheter för båda parter, det finns alltid något att lära sig.

Sara Berger -  VD på SydGrönt

SARA BERGER -  VD PÅ SYDGRÖNT SARA BERGER -  VD PÅ SYDGRÖNT

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Jag har alltid drivits av att göra en skillnad. Att arbeta hårt för det jag tror på, övervinna svåra utmaningar och arbeta med det som ger mening. Det finns en sådan fantastisk kraft i ett team som arbetar mot ett gemensamt mål, som vill och strävar åt samma håll. I slutändan handlar det alltid om människor, möten och om resan. Att kunna påverka och att hela tiden utvecklas är viktiga drivkrafter som motiverar mig.

Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?
En mentor ger möjlighet till ett perspektivskifte och andra synsätt som jag tror man kan behöva under många olika perioder i sin karriär. En mentor behöver inte ha gjort samma karriärsresa som du för att kunna berika ditt perspektiv, ofta kan det vara tvärtom. Det fina med en mentorsrelation är att det ofta är adepten som kan vara med och styra agendan och innehållet.  Kan mentorsrelationen dessutom präglas av ömsesidigt förtroende så blir det ett kraftfullt verktyg i din egen utveckling.
 

Sofia Syrén - Chief Marketing Officer PÅ matsmart

SOFIA SYRÉN - CHIEF MARKETING OFFICER PÅ MATSMART SOFIA SYRÉN - CHIEF MARKETING OFFICER PÅ MATSMART

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Vid reflektion så inser jag framförallt två starka drivkrafter hos mig, dels relationer med människor, både tex relationen till kunder och samarbetspartners men även till medarbetare och chefer. Jag både får energi och utvecklas framåt genom dessa relationer och värdesätter verkligen mitt eget nätverk. Den andra tydliga drivkraften är att ständigt vilja föra affären framåt, må de vara inom marknadsföring eller försäljning, vilket gör att jag tycker att det är så roligt att jobba med båda delarna.

Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?
Det är otroligt värdefullt att avsätta tid för att diskutera frågeställningar, stora som små, framförallt med en mer utomstående person som inte är en kollega eller vän. Det ger andra perspektiv och möjligheter till nya lösningar som man inte själv sett innan, både för mentor och adept. Förhoppningsvis finns också personkemi och därmed skapas nya relationer och nätverk som gynnar oss alla, lite extra viktigt är det ju med just nätverket mellan oss kvinnor.
  

Tess Humble Dillner -District Food & Beverage Manager City på Scandic

TESS HUMBLE DILLNER -DISTRICT FOOD & BEVERAGE MANAGER CITY PÅ SCANDIC TESS HUMBLE DILLNER -DISTRICT FOOD & BEVERAGE MANAGER CITY PÅ SCANDIC

Vad har drivit/motiverat dig i karriären?
Jag skulle säga att det hela började när jag flyttade hemifrån vid 15 års ålder och satsade på min sport badminton, något jag verkligen tyckte var kul och brann för. Detta lade grunden för mina insikter gällande värdet av laganda, vikten av den egna insatsen i ett team och att man vinner och förlorar som ett team.
Detta driv och dessa lärdomar har sedan hängt med mig in i arbetslivet. Att våga utmana sig själv och sitt team för att ta nästa kliv.
Bland det häftigaste som finns är att se team/teammedlemmar utvecklas över tid och nå sina mål. Det är också en mycket stark drivkraft i jobbet.

Vad kan mentorskap bidra med i en persons karriär?
Jag tror att det är viktigt att få lufta sina tankar av och till. Jag har själv haft mentorer längst vägen och har fortfarande. Jag tror att det är nyttigt att ”kliva ur” sin bubbla och se och diskutera saker från en annan vinkel. Ett bollplank är alltid nyttigt och inte minst någon som kanske inte sitter på samma plats som en själv utan som möjligtvis kan se saker från ett annat håll.
Jag tror också att utbytet adept och mentor emellan är nyttigt för båda parter. Man slutar aldrig lära!


 ANSÖK TILL PROGRAMMET VÅREN 2020

Nu tar vi emot ansökningar till mentorpogram våren 2020.
Vi har ett program i Stockholm och  ett i Malmö, båda med start januari 2020
Endast 10 adeptplatser  per program så ansök redan idag!
Priset för en adeptplats är 25.000kr