Mentorskap skapade en Färsking inom Start Up

Men innan jag går in på min resa, låt mig presentera Amanda Larsson - 21 år och VD för Färsking.
 
Större delen av hennes tonårstid har hon ägnat åt sin kamp för att möjliggöra bättre hälsa för barn och unga. Det började med att hon och hennes klasskompis Calle upptäckte att det inte stod rätt till i flinghyllan. De ställde sig frågan varför all nyttig mat var riktad till vuxna?
Och varför livsmedelsbranschen sätter glada gubbar på den mat som innehåller stora mängder socker och små mängder näring? Jättekonstigt att ingen hade bjudit in barnen i hälsotrenden tyckte dem. Så kunde det ju inte få fortsätta!
 
2014 och 17 år gamla bestämde de sig för att skapa hälsosamma livsmedel som de själva och andra unga skulle gilla. De hade noll kronor på kontot, ingen kunskap om livsmedel eller branschen och inga kontakter. Folk höjde på ögonbrynen åt dem och klappade de på huvudet när de berättade vad dem skulle göra. Amanda och Calle fick höra att det var i princip omöjligt att komma in i storkedjornas sortiment.
 
De misslyckades flera gånger men gav inte upp. Mot alla odds och efter 4 år av blod, svett och tårar lyckades de ta fram två riktigt goda och nyttig granola. I våras krigade de till sig möten på Ica och Axfood och under sommaren meddelade de båda att Färsking fått listningar hos dem och lyckan var total!!
 
I augusti 2018 lanserades Färsking granola i över 400 butiker på Ica, Willys, Hemköp och paradiset. Och antal butiker bara växer. Nu är de uppe i ca 800 st.
Amanda menar att de nu äntligen har grundsättningarna för att faktiskt göra skillnad och ta upp kampen mot livsmedelsjättarna.
 
Och vad har detta med mig och ladies of FMCG att göra?
 
Jo, jag, Johanna skickade in och ansökte om ett av stipendierna för mentorprogram som Ladies of FMCG startade i höstas. Superintressant såklart så jag ansökte och fick en plats!
 
Min mentor blev Erica Bertilsson som jobbar som hållbarhetschef på Arvid Nordqvist.
Under våra träffar så har vi haft mycket fokus på min framtid. Hur vill jag göra framåt, vad är mina drivkrafter och vad är mitt nästa steg i karriären. Vi pratade om fördelar/nackdelar med storföretag vs mindre företag. Matchade dem med min drivkraftsprofil som vi alla adepter och mentorer tagit fram med hjälp av Veronica och Hanna på våra stora träffar. Vad jag brinner för personligen osv. Under tiden hade jag fått erbjudande om olika jobb och vi kom fram till att Färsking var en klockren match för mig. Få vara med att bygga upp något samtidigt kunna göra skillnad och jobba med hälsa. Mycket tack vare större insikt om mig själv och en mentor att bolla idéer med så tog jag steget.
 
Så nu står vi här jag och Amanda. 14 års skillnad men ändå så lika.
Amanda vågade satsa på sin dröm och jag vågade kasta mig ut och göra något nytt i min karriär och lämna det trygga och säkra som jag kom ifrån. Vi är just nu 3 st i Färskings team och många rutinerade investerare. Jag skulle vilja påstå att framtiden är ljus.
 
Hoppas vår berättelse kan vara till inspiration för några att drömma och våga satsa.
Kom ihåg att du och dina drömmar är värda det bästa. Heja alla ladies där ute. Tillsammans kan vi göra skillnad och mitt tips är att ansöka till mentorprogrammet, man vet aldrig vad som kan hända J.
 
Hälsningar
Johanna Scotte och Amanda Larsson
Johanna@farsking.com
Amanda@farsking.com

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-