Sommartips från en rekryterare

Visst är det magiskt härligt med sommar, sol och tid att reflektera samt hitta ny energi inför hösten! Många branscher har haft ett riktigt högtryck under våren och så även rekryteringsbranschen. Det är en väldigt bra tid att söka nytt jobb då det finns så många spännande jobbmöjligheter och efter sommaren så brukar det vara extra bra rörlighet på jobbmarknaden så håll utkik om du är nyfiken…
 
Här kommer några tips till dig som är jobbsökande eller landat i att det är dags att utforska vad det finns för spännande jobbmöjligheter därute .
 
*Skräddarsy ditt sökande & nätverka med relevanta personer 
Anpassa ditt sökande och dina sökvägar efter vilket jobb du söker. Att använda sig av Linkedin eller branschsajter där potentiella arbetsgivare annonserar är ju givet men det är även bra att se vilka rekryterare/rekryteringsföretag som har relevanta tjänster och bolag som matchar det du söker samt din profil. Jag upplever det som väldigt positivt när en kandidat tar egna initiativ och försöker lära känna bolaget på ett professionellt sätt, te.x. genom att delta i ett event/seminarium som bolaget arrangerar eller där en beslutsfattare befinner sig. Nätverkande är ett väldigt bra sätt att komma närmare ett bolag/beslutsfattare. Det är även en del jobb som rekryteras ”under hand” så håll dig nära rekryterare på rätt nivå så har du bättre chans att vara ”top of mind” när matchande möjligheter dyker upp som ej går ut på marknaden. 
 
*CV:t spelar faktiskt fortfarande roll
Många menar på att CV:t inte längre spelar en lika viktig roll i jobbsökandet men jag upplever ändå att många av våra kunder och beslutsfattare fortfarande förväntar sig att kandidaterna ska ha ett bra CV. Många använder sig i dag av Linkedin och laddar in profilen i ansökan där men det är långt ifrån standard. Vad du som sökande har gjort tidigare är förstås fortfarande väldigt relevant så ett tag till behöver man ha ett bra CV när man söker jobb. Vad är då ett bra CV? Det är det ofta många olika svar på. Men vi kan enas om att det inte ska vara för långt (max 2 sidor om du frågar mig) och håll det relevant till det jobb du söker. Det är alltför många som slarvar och te.x. har ett intro där det står ”jag söker en tjänst som försäljningsdirektör i mitt nästa steg” och så söker de en helt annan typ av tjänst, det vinner man verkligen inte på utan se till att matcha den fritext du har i ditt CV till jobbet du söker. En personlig touch samt en summering av din erfarenhet uppskattas ofta av både rekryterare samt om du söker direkt till ett bolag. Tänk på att om annonsen är på engelska så är det stor sannolikhet att bolaget vill ha ditt CV/ansökan på engelska. Om du är osäker kan du fråga kontaktpersonen som står listad i annonsen.
 
*Förbered dig ordentligt inför en intervju/intervjuprocess
Man kan ju inte komma ifrån att förberedelser ofta är nyckeln till framgång. Det gäller även i en intervjuprocess. Att läsa på om bolaget, tjänsten och den/de du ska träffa är viktigt. Du behöver inte gå till överdrift men att ta ca 20 min innan varje steg i processen vinner du på. Många bolag väljer att bygga in begåvnings- och färdighetstester under en process. Det är många jobbsökande som inte känner sig bekväma med det momentet, speciellt eftersom de inte har koll på sina styrkor/utvecklingsområden. Jag upplever att om man har självinsikt och kan prata om sina styrkor OCH utvecklingsområden så har man en stor fördel som kandidat både i processen samt för matchningen till jobbet. Ibland så finns det möjlighet att genomföra tester utan att vara med i en process och om du får den chansen eller har möjlighet att på egen hand så ta den! Testerna är självklart olika men efter att ha jobbat med många av de ledande aktörerna på marknaden så skiljer det sig oftast inte så mycket mellan resultaten. Och du vinner inget på att försöka vara perfekt, som rekryterare så finns det inget värre än att höra en kandidat mumla fram ”ja vad skulle en svaghet kunna vara, att jag tar på mig för mycket arbete kanske?”. Nej, våga berätta vad du jobbar på i just din utveckling och vad du ser som dina utvecklingsområden. Du kan ju alltid fråga personer som du jobbar/jobbat nära med om du behöver inspiration eller bollplank.
 
*Se varje process som en del av just DIN karriärsresa
Det är jättetråkigt att inte få ett jobb som du sökt och verkligen vill ha. Men försök att tänk att varje process har med sig något som du kan lära dig av och att det är en del av din karriärsutveckling. Feedback om varför just du inte fick jobbet kan det ibland vara lite dåligt med upplever jag men fråga alltid och det är ju fantastiskt när du kan få relevant konstruktiv feedback som du kan ta med dig i nästa process. Ofta är det många bra kandidater i processer och små marginaler som avgör vem som får jobbet. Även vi rekryterare är frustrerade när vi inte får feedback från våra kunder som vi kan förmedla till kandidaterna. Jag upplever att internationella kunder är bättre på att ge direkt/konstruktiv feedback och ibland tom säger det direkt till kandidaterna vid ett möte. Det kan ju vara tufft men ofta landar det väl.
 
*Kompensation/löneförväntningar
Var öppen i processen med vad du har för löneförväntningar. Och inte bara då det kommer till den fasta lönedelen utan te.x. om x antal veckors semester, sjukförsäkring, tjänstebil etc är viktigt/en avgörande faktor för dig i ditt jobbsökande. Det är jättetråkigt för samtliga inblandade om det faller på det efter en lång och intensiv process. Som med mycket i livet, med tydlig kommunikation och förväntningar som matchar från båda håll så är det större sannolikhet för succé.
 
Jag önskar er alla en fortsatt underbar semester och våga utmana dig själv i ett nästa karriärsteg om du känner extra energi och motivation när du kommer tillbaka från semestern. Man vet aldrig när ”the perfect job match” dyker upp .
 
SIMMA LUGNT! 
Rebecca Eileryd

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-